Κρύο κάπνισμα σε ψησταριά υγραερίου

Γνωρίστε τεχνικές για κρύο κάπνισμα και ξεκλειδώστε ένα νέο κόσμο γεύσης

 

Τι είναι το κρύο κάπνισμα;

 

To κρύο κάπνισμα είναι η διαδικασία κατά την οποία προσφέρετε στο φαγητό κάπνισμα με άρωμα ξύλου χωρίς να το εκθέτετε σε υψηλή θερμοκρασία, που σημαίνει θερμοκρασίες πολύ χαμηλότερες των 100 βαθμών. Για να το επιτύχετε αυτό, συνήθως διατηρείτε το φαγητό σε έναν κρύο θάλαμο, όπως τον θάλαμο της σβηστής ψησταριά σας ή του κλειστού φούρνου ενώ ο καπνός διοχετεύεται στο φαγητό από άλλο ζεστό θάλαμο, όπως τα δοχεία καπνίσματος.
Στο εμπόριο θα βρείτε διάφορα αξεσουάρ καπνίσματος του φαγητού σας όπως δοχεία καπνίσματος και τα κουτιά καπνίσματος. Η ξεχωριστή γεύση στο φαγητό σας οφείλεται στο ξύλο που θα χρησιμοποιήσετε κατά την διάρκεια του καπνίσματος τα οποία κυκλοφορούν σε τρεις διαφορετικές μορφές, σε σφαιριδία γνωστά και ως πέλλετ καπνίσματος, σε ξύλα καπνίσματος και πλάκες καπνίσματος (μόνο για ζεστό κάπνισμα).

 

Υπάρχουν πολλά είδη τροφίμων που μπορείτε να καπνίσετε όπως: αλάτι, κόκκοι πιπεριού, σκόρδο, ξηροί καρποί , τυριά, λαχανικά, ψάρια, αλλαντικά ακόμα και φρούτα. Οι επιλογές είναι ατελείωτες.
Ωστόσο τo κρύο κάπνισμα σε χοιρινό και ψάρια παρότι είναι δημοφιλείς επιλογές χρειάζονται την σωστή διαχείριση. Στο μαγείρεμα η ζώνη κινδύνου αναφέρετε στο εύρος θερμοκρασίας που μπορούν τα βακτηρίδια να εισέλθουν στο φαγητό και να το αλλοιώσουν. Για το κάπνισμα αυτών των τροφίμων θα χρειαστεί πρώτα να τα καρυκεύσετε με αλάτι και να τα αφήσετε να σταθούν για τουλάχιστον 1 ημέρα σε ξηρή ή σε υγρή άλμη.  Μόνο τότε μπορείτε να προχωρήσετε στο κρύο κάπνισμα για τα συγκεκριμένα τρόφιμα.
Παρότι το φάσμα των τροφίμων που μπορείτε να εφαρμόσετε κρύο κάπνισμα είναι πολύ μεγάλο, θα σας προτείναμε να ξεκινήσετε με απλά τρόφιμα όπως τυριά, ξηροί καρποί, λαχανικά, βραστά αυγά, ελαιόλαδο και σκόρδο που ξεχωρίζουν ως καπνιστά.

 

Κάπνισμα με μεταλλικά δοχεία σε σχήμα κυλίνδρου

 

Ένας εύκολος και σίγουρος τρόπος για κάπνισμα τροφίμων είναι με τη χρήση μεταλλικών κυλίνδρων με οπές αέρα από όπου διαπερνά ο καπνός. Τοποθετούμε τα τρόφιμα μαζί με τον κύλινδρο στο θάλαμο αφού πρώτα τον έχουμε γεμίσει με πέλλετ ξύλου. Ανάβουμε τα πέλλετ και κλείνουμε τον θάλαμο ώστε να δώσουμε καταπληκτική καπνιστή γεύση στο φαγητό.

Τα δοχεία καπνίσματος A-Mazen, είναι μια εξαιρετική επιλογή για κρύο αλλά και ζεστο κάπνισμα, είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα και θα σας φανούν εξαιρετικά εύχρηστα και εύκολα.

Μπορείτε να εφαρμόσετε κάπνισμα με μεταλλικούς κυλίνδρους σε οποιαδήποτε ψησταριά ακόμα και σε φούρνο.

          

Κάπνισμα με μεταλλικό δοχείο τύπου λαβύρινθος

Μοιάζει σημαντικά στην προηγούμενη μέθοδο με την διαφορά πως αντί για μεταλλικό κύλινδρο χρησιμοποιούμε ένα μεταλλικό καλάθι που είναι  χωρισμένος εσωτερικά με αυλάκια που συγκοινωνούν μεταξύ τους, όμοια με λαβύρινθο. Και εδώ η διαδικασία είναι σχεδόν ίδια με την διαφορά πως αυτή η επιλογή παράγει καπνό για μεγαλύτερο διάστημα.

Το δοχείο καπνίσματος A-MAZE-N είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι και μετατρέπει κάθε ψησταριά σε καπνιστήρι BBQ, καπνίζοντας για έως και 12 ώρες.

Μπορείτε να εφαρμόσετε κάπνισμα με μεταλλικούς κυλίνδρους σε οποιαδήποτε ψησταριά ακόμα και σε φούρνο.

 

Κάπνισμα με κουτί καπνίσματος 

Το κάπνισμα με κουτί καπνίσματος, είναι ίσως η πιο γνωστή μέθοδος που όλοι γνωρίζουμε. Ο κρύος θάλαμος είναι ο θάλαμος της ψησταριά μας,  με το κουτί καπνίσματος να τοποθετείται επάνω στις αντιφλογιστικές σχάρες ή απευθείας επάνω στη σχάρα μαζί με το τρόφιμο.

Όλα τα κουτιά καπνίσματος δεν είναι συμβατά με κάθε ψησταριά, για αυτό όταν επιλέγετε να προμηθευτείτε κουτί καπνίσματος βεβαιωθείτε πρώτα πως ταιριάζει στη δικιά σας.

       

Πέλλετ καπνίσματος 

Για πολλούς τα πέλλετ καπνίσματος είναι ο καλύτερος τρόπος να δώσουν στο φαγητό την ξεχωριστή γεύση καπνού. Στα πέλλετ για κάπνισμα του φαγητού, το ξύλο εξαιτίας της επεξεργασίας που υφίσταται, είναι σε πολύ πυκνή μορφή, πολύ πυκνότερο από το φυσικό δέντρο. Σε σύγκριση με άλλους ενισχυτές καπνιστής γεύσης ξύλου, τα πέλλετ παράγουν πιο έντονο καπνό πιο γρήγορα που σφραγίζει το φαγητό, κλειδώνει στη φυσική υγρασία και προσθέτει γεύση καπνού ακριβώς όταν χρειάζεται.

Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε, τα πέλλετ BBQ Delight ,που διατίθονται σε άρωμα μηλιάς και αγριοκαρυδιάς, από 100% φυσικό ξύλο, χωρίς χημικά, λάδια ή άλλα πρόσθετα.
Όσοι από εσάς αγαπάτε το άρωμα του whiskey, θα σας ενθουσιάσει η γεύση που προσφέρουν στο φαγητό τα  πέλλετ καπνίσματος Jack Daniel  από ξυλάνθρακα και εμποτισμένο ουίσκι.

 

 

Ξύλα καπνίσματος

Τα ξύλα καπνίσματος είναι ακόμα ένας τρόπος πειραματιστείτε με τις καπνιστές γεύσεις. Τα ξύλα καπνίσματος τοποθετούνται σε κουτιά καπνίσματος της ψησταριάς,

Δοκιμάστε τις προτάσεις απο τα ξύλα καπνίσματος Weber, με άρωμα μήλου και αγριοκαρυδιάς αλλά και έτοιμες προτάσεις  για χοιρινό, θαλασσινά και πουλερικά.

 

 

Θα χρειαστώ κάτι άλλο;

H μέτρηση της θερμοκρασίας με την βοήθεια θερμομέτρου είναι σημαντική τόσο για το ζεστό όσο και για το κρύο κάπνισμα και θα σας οδηγήσει στο γευστικό αποτέλεσμα που τόσο επιθυμείτε.

Προτεινόμενα άρθρα