Πώς να ψήσετε την τέλεια μπριζόλα-Μυστικά και tips

Πώς να ψήσετε την τέλεια μπριζόλα-Μυστικά και tips

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς να ψήνετε την τέλεια μπριζόλα; Αφιερώστε χρόνο για να ακολουθήσετε αυτά τα απλά βήματα και θα ανταμειφθείτε με τις πιο ζουμερές, πιο εντυπωσιακές, ψητές μπριζόλες που έχετε φάει ποτέ. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να ρίξετε μπριζόλες στη σχάρα.

Υπάρχουν συγκεκριμένα tips για το ψήσιμο της μπριζόλας. Η κοπή πρέπει να είναι σωστή. Το κρέας πρέπει να μαγειρευτεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα καρυκεύματα. Οι μπριζόλες δεν χρειάζονται φανταχτερές σάλτσες  για να έχουν υπέροχη γεύση. Το μόνο που χρειάζονται είναι λίγη τεχνογνωσία και μερικές απλές τεχνικές για να αποκτήσετε ένα ζουμερό εσωτερικό και ένα τραγανό εξωτερικό.

Ήρθε η ώρα να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας και να βελτιώσετε το παιχνίδι ψησίματος με τις συμβουλές ψησίματος για την τέλεια μπριζόλα.

1. Αγοράστε μια καλή κοπή κρέατος

Ανεξάρτητα από τις ικανότητες ψησίματος, αν δεν αγοράσετε το κατάλληλο κομμάτι κρέατος για τους σκοπούς ψησίματος, τότε η μπριζόλα σας δεν θα μαγειρευτεί σωστά. Η αγορά μπριζόλας δεν είναι σαν να αγοράζετε βοδινό κιμά για ένα μπιφτέκι. Το κρέας σας πρέπει να είναι το καλύτερο κομμάτι για τους σκοπούς σας. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία για μία σπουδαία κοπή κρέατος. Η μπριζόλα σας είναι ιδανικό να είναι μία ποιοτική κοπή όπως το  Black Angus, αν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά αυτή την κοπή, μπορείτε απλά να επιλέξετε μια οποιαδήποτε μπριζόλα. Εάν μαγειρευτεί σωστά, το κρέας που επιλέξατε θα γίνει μια εξαιρετική εναλλακτική λύση.

τέλεια μπριζόλα-Μυστικά και tips

2. Επιλέξτε μπριζόλες  με κόκκαλο

Οι μπριζόλες με κόκκαλο γενικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο μαγειρέματος, όμως το οστό δημιουργεί ένα ζουμερό φραγμό γεύσης για το υπόλοιπο κρέας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μπριζόλες T-bone είναι εξαιρετικά δημοφιλείς και θεωρούνται μια υψηλής ποιότητας κοπή. Η φράση «προσφορά από το κόκκαλο» σημαίνει ότι το οστό προσθέτει γεύση στο υπόλοιπο κρέας. Οι επαγγελματίες μάγειρες προσθέτουν ακόμη και τα κόκκαλα στο απόθεμά τους ή το ρύζι για να προσθέσουν γεύση. Ωστόσο, είναι πραγματικά ο συνδετικός ιστός και το λίπος που περιβάλλει το οστό που κάνει τη μπριζόλα σας τόσο νόστιμη. Αν και μεγάλο μέρος του λίπους θα χαθεί κατά το ψήσιμο, θα προσθέσει όμως έντονη γεύση στην υπόλοιπη κοπή.

3. Εξετάστε το πάχος

Το πάχος του κρέατός σας θα καθορίσει τη νοστιμιά από το κρέας σας και θα καθορίσει επίσης γεύση και υφή. Ανάλογα με την κοπή του κρέατος, θα πρέπει να εξετάσετε πόσο πάχος  ζητάτε το κρέας σας. Οι μπριζόλες με κόκκαλο  θα πρέπει πάντα να έχουν πάχος μεταξύ 2,5 και 4 εκατοστά. Το filet mignon, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως φιλέτο, πρέπει να έχει πάχος 4,5 εκατοστά. Οι μπριζόλες Ribeye και  οι σπαλομπριζόλες πρέπει να έχουν πάχος περίπου 4 εκατοστά. Αυτές οι οδηγίες αφορούν τα πιο τρυφερά κομμάτια κρέατος όταν ψήνονται στη σχάρα. Λεπτές περικοπές μπριζόλας, όπως η μοσχαρίσια μπριζόλα, πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνταγές με άλλα συστατικά και μαρινάδες για να εξασφαλιστεί ότι η μπριζόλα παραμένει ζουμερή και τρυφερή.

4. Ψάξτε για μαρμαρώματα

Ελέγξτε για μαρμαρώματα λίπους στο κρέας. Οι περισσότεροι κρεοπώλες μπορούν να σας επισημάνουν το μαρμάρινο, έτσι δεν χρειάζεται καν να το προσέξετε. Το κρέας θα πρέπει κυριολεκτικά να έχει την όψη του μαρμάρου. Το λίπος και η σάρκα είναι αυτό που δίνει το κρέας αυτή την όψη. Όταν το κρέας είναι σωστά μαρμαρωμένο, το λίπος λιώνει αργά και ομοιόμορφα και επιτρέπει στο κρέας να μαγειρεύεται ομοιόμορφα στη σχάρα.

5. Προθέρμανση της μπριζόλας πριν το ψήσιμο

Μια κρύα μπριζόλα δεν πρέπει ποτέ να πέσει στη σχάρα σας. Βεβαιωθείτε ότι αφήνετε το κρέας σας να παραμείνει στο πάγκο πριν ακόμα φτάσει κοντά στη φωτιά. Αυτό θα επιτρέψει στη μπριζόλα να μαγειρευτεί ομοιόμορφα. Εάν ρίξετε μια κρύα μπριζόλα στη σχάρα, το εξωτερικό θα μαγειρευτεί γρήγορα και το εσωτερικό θα παραμείνει κρύο. Επιπλέον, η χαμηλή θερμοκρασία του εσωτερικού θα αναγκάσει τη μπριζόλα σας να μη μαγειρευτεί σωστά. Βγάλτε τη μπριζόλα από το ψυγείο τουλάχιστον 20 λεπτά προτού προθερμάνετε τη ψησταριά σας. Μην φοβάστε την θερμοκρασία του χώρου σας, δεν πρόκειται να καταστρέψει τη μπριζόλα σας.

6. Έχετε στο χέρι τα κατάλληλα εργαλεία bbq

Μην αδειάζετε όλο το κατάστημα και πετάτε χρήματα στα εργαλεία της ψησταριάς! Απλά κρατήστε τα βασικά. Τα τρία καλύτερα εργαλεία που μπορείτε να αγοράσετε είναι η ιερή τριάδα: οι λαβίδεςη βούρτσα και η ίδια η ψησταριά. Αν έχετε αυτά τα τρία εργαλεία, μπορείτε να ψήσετε σχεδόν κάθε μπριζόλα. Αγοράστε εργαλεία που λειτουργούν καλά με βάση το σώμα σας και τη ψησταριά σας. Πάρτε ένα ζευγάρι λαβίδων με μακριές λαβές που σας επιτρέπουν να εργάζεστε σε υψηλές θερμοκρασίες. Αγοράστε μία καλή βούρτσα που να είναι αποτελεσματική για το καθάρισμα. Η ψησταριά σας δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά ακριβή. Στην πραγματικότητα, μια μικρή ψησταριά με κάρβουνο, υγραέριο ή ρεύμα με στιβαρή κατασκευή μπορεί να είναι μια από τις καλύτερες επιλογές.

7. Λάδι πριν από την καρύκευση

Κάντε μασάζ στη μπριζόλα σας με λίγο ελαιόλαδο πριν από τα καρυκεύματα – και πριν ρίξετε τη μπριζόλα στη σχάρα. Το λάδι βοηθά το εξωτερικό της μπριζόλα να φτάσει σε υψηλότερη θερμοκρασία πιο γρήγορα. Όταν καρυκεύετε μετά από το λάδι, τα καρυκεύματα σας θα δημιουργήσουν μια τραγανή κρούστα στο εξωτερικό της μπριζόλας σας που θα σφραγίζει εσωτερικά όλους τους χυμούς. Το λάδι επιτρέπει στα καρυκεύματα να κολλήσουν στο εξωτερικό της μπριζόλας και να παραμείνουν στο εξωτερικό ακόμη και όταν ρίξετε τη μπριζόλα στη σχάρα.

8. Καρυκεύστε από νωρίς

Όσο νωρίτερα βάλετε λάδι και καρυκεύματα στη μπριζόλα σας, τόσο πιο γευστική θα είναι. Όταν βγάζετε τη μπριζόλα από το ψυγείο, βεβαιωθείτε ότι την τρίβετε με λάδι και καρυκεύματα αμέσως. Χρειάζεται μόνο να καρυκεύσετε τη μπριζόλα σας με μια μεγάλη ποσότητα από αλάτι και φρέσκο πιπέρι. Μπορείτε να προσθέσετε άλλα καρυκεύματα, όπως το σκόρδο, αλλά το αλάτι και το πιπέρι είναι το κλειδί. Καρυκεύστε από νωρίς, και κρατήστε το απλό. Τα καρυκεύματα θα δημιουργήσουν ένα ωραίο φλοιό πάνω από την επιφάνεια της μπριζόλας σας, έτσι ώστε να κρατήσουν τους χυμούς κλειδωμένους μέσα – και όχι έξω στην ψησταριά σας.

9. Προθερμάνετε τη ψησταριά σας

Η σχάρα σας πρέπει να φωνάζει «καυτό» αν θέλετε να δημιουργήσετε αυτό το εκπληκτικό τραγανό εξωτερικό στη μπριζόλα σας. Βεβαιωθείτε ότι προθερμαίνετε τη ψησταριά σας ανάλογα. Γνωρίζετε ότι η σχάρα σας είναι έτοιμη για να πέσει η μπριζόλα σας εάν δεν μπορείτε να κρατήσετε το χέρι σας πάνω από τη σχάρα για περισσότερο από δύο δευτερόλεπτα. Μόλις η μπριζόλα σας φτάσει στη σχάρα, τα πάντα κινούνται πολύ γρήγορα. Βεβαιωθείτε ότι η σχάρα σας είναι έτοιμη πριν προσθέσετε το κρέας.

10. Βρείτε τα «Hot Spots» της ψησταριάς σας

Ξέρετε ότι η σχάρα σας έχει «καυτά σημεία»; Υπάρχουν σημεία στη ψησταριά σας που πραγματικά γίνονται θερμότερα από άλλα. Αυτό οφείλεται στο υλικό από τις σχάρες σας και στην κατασκευή της ψησταριάς σας. Για να ελέγξετε τα καυτά σημεία της ψησταριάς, ανάψτε την. Στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα κομμάτι άσπρο ψωμί στη σχάρα και αφήστε το ψωμί να ψηθεί για 10 δευτερόλεπτα. Γυρίστε το ψωμί και αφήστε το να ψηθεί για άλλα 10 δευτερόλεπτα σε άλλο μέρος της σχάρας. Όποια πλευρά του ψωμιού είναι σκοτεινότερη δείχνει πού εντοπίζονται τα καυτά σημεία. Σημειώστε αυτά τα σημεία.

11. Κάντε το όμορφο με τα σημάδια από τις σχάρες

Οι σχάρες σας δεν είναι μόνο μια πηγή θερμότητας, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν ένα όμορφο έργο τέχνης. Βεβαιωθείτε ότι τα σημάδια ψησίματος φαίνονται υπέροχα  στη μπριζόλα σας με αυτές τις συμβουλές: αρχικά, τοποθετήστε το μπριζόλα σας στη σχάρα σε γωνία 45 μοιρών. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε τα σημάδια από τις σχάρες για να δημιουργήσετε μια υπέροχη μπριζόλα. Ωστόσο, η μπριζόλα θα φανεί εκπληκτική με τουλάχιστον ένα σημάδι από τις σχάρες σε κάθε πλευρά. Δημιουργήστε σήματα σχάρας που διασταυρώνονται για μια εντυπωσιακή μπριζόλα. Αφού η μπριζόλα σας έχει σχηματιστεί από την πρώτη πλευρά, γυρίστε 45 μοίρες. Γυρίστε στη συνέχεια τη μπριζόλα σας και επαναλάβετε τη διαδικασία στη πίσω πλευρά.

12. Ελέγξτε τις αναφλέξεις

Οι αναφλέξεις είναι μικρές πυρκαγιές λιπαρών που δημιουργούνται από το επιπλέον λίπος που στάζει στα καυτά κάρβουνα ή στα διάφορα συστήματα που υπάρχουν στις ψησταριές υγραερίου. Τα μικρά σκαμπανεβάσματα δεν προκαλούν ανησυχίες, αλλά μπορείτε να καταπνίξετε μεγάλες αναταράξεις με μερικές εύκολες συμβουλές. Εάν έχετε δύο επίπεδα στη σχάρα σας, μπορείτε απλά να μετακινήσετε το κρέας σας από το κάτω στρώμα προς τα πάνω. Εάν δεν έχετε δύο στρώματα, απλά τοποθετήστε ένα καπάκι στη σχάρα σας. Η πυρκαγιά χρειάζεται οξυγόνο για να φουσκώσει, οπότε η θανάτωση του οξυγόνου είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταστρέψεις αυτές τις φωτιές. Μόλις μειωθεί η φλόγα, γυρίστε πίσω στη σχάρα!

13. Μη βιάζεστε να κάνετε την περιστροφή

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη είναι να βιαστείτε να γυρίσετε τη μπριζόλα σας. Είναι δύσκολο να καθορίσετε πότε πρέπει να αναστρέψετε το κρέας σας. Ο κανόνας είναι να περιμένετε έως ότου δημιουργηθεί μία κρούστα πάνω στο κρέας σας πριν την περιστροφή. Προσπαθήστε να σηκώσετε τη γωνία του κρέατος εάν νομίζετε ότι είναι έτοιμο: αν το κρέας κολλήσει στη σχάρα, δεν είναι έτοιμο να γυρίσει.

14. Μην το παραψήσετε

Ομοίως, μην προσπαθήσετε να παραψήσετε το κρέας σας. Ένα υπερβολικά ψημένο κομμάτι κρέατος θα καπνίζει και θα μυρίζει σαν ένα κομμάτι καμένο κρέας. Αυτός είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους να καταστρέψετε μια σπουδαία κοπή κρέατος. Εάν νομίζετε ότι το κρέας έχει γίνει, βγάλτε το από τις σχάρες. Εάν το κρέας ανασηκώνεται εύκολα, είναι πιθανόν έτοιμο. Είναι πιο εύκολο πάντως να τοποθετήσετε ένα κομμάτι κρέατος πίσω στη σχάρα από ότι είναι να επαναφέρετε ένα παραψημένο κομμάτι κρέατος.

15. Μαγειρέψτε τα πάντα ξεχωριστά από την μπριζόλα

Όλα τα τρόφιμά σας χρειάζονται διαφορετικούς χρόνους μαγειρέματος. Εάν μαγειρεύετε λαχανικά, κοτόπουλο, χοιρινό ταυτόχρονα με τις μπριζόλες σας, το φαγητό σας θα πληρώσει το τίμημα. Μαγειρέψτε όλα τα κρέατα και τα λαχανικά ξεχωριστά από τις μπριζόλες σας. Ψήστε τις μπριζόλες σας τελευταίες αφού καθαρίσετε και κάψετε καλά τις σχάρες σας.

16. Μην το αγγίζετε. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο για τον έλεγχο της εσωτερικής του θερμοκρασίας

Μην κόβετε ποτέ το κρέας για να ελέγξετε αν έχει ψηθεί! Θα μπορούσατε να απελευθερώσετε τους υπέροχους χυμούς που έχετε εργαστεί τόσο σκληρά για να κρατήσετε μέσα στη μπριζόλα. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο για να ελέγξετε την εσωτερική θερμοκρασία. Μια μπριζόλα «medium-rare» ψημένη πρέπει να είναι περίπου 57 OC. Μια μπριζόλα «medium» ψημένη πρέπει να είναι περίπου 60 OC. Μια μπριζόλα «medium-well» ψημένη θα πρέπει να είναι περίπου 65 OC.

17. Αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί

Αφήστε τη μπριζόλα σας να ξεκουραστεί πριν την κόψετε. Η μπριζόλα πρέπει να ξεκουραστεί πριν να φτάσει στο σημείο να την κόψετε. Αυτό επιτρέπει στους χυμούς να απορροφηθούν από το κρέας. Μόλις συμβεί αυτό, μπορείτε να κόψετε το κρέας. Οι χυμοί θα παραμείνουν παγιδευμένοι στο εσωτερικό και θα έχετε μια ζουμερή και καλοψημένη μπριζόλα.

Ελπίζουμε ότι αυτές οι συμβουλές θα κάνουν το ψήσιμο της μπριζόλας σας πολύ πιο ευχάριστη εμπειρία!

Προτεινόμενα άρθρα