Πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά τον πυροσβεστήρα σας

Πώς πρέπει να αντιδράσετε, με ποιες προτεραιότητες και με ποια σημεία προσοχής

Η πυρκαγιά σε ένα σπίτι δυστυχώς είναι ένα κοινό ατύχημα, με πολλές πιθανές αιτίες. Ασφαλώς, υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και πυρασφάλειας ( βλέπε εδώ) , στα οποία περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση πυροσβεστήρων. Όμως, πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για την περίπτωση που δεν αποφύγουμε το ατύχημα. Στο σημείο αυτό είναι καίριο να γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε σωστά τον πυροσβεστήρα μας.

Η χρήση του πυροσβεστήρα είναι θεωρητικά απλή: τραβάμε την περόνη ασφαλείας, στοχεύουμε τη φωτιά με τον εύκαμπτο σωλήνα, πιέζουμε τον μοχλό. Πριν απ’ αυτό, όμως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αν όντως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη φωτιά που έχει ξεσπάσει. Αν όχι, δεν χρειάζονται ανόητοι ηρωισμοί: φεύγουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε και περιμένουμε την επέμβαση της Πυροσβεστικής. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τι κάνουμε και πώς αν δούμε ότι έχουμε περιθώρια να επέμβουμε.

 

 

Η αντίδραση στην πυρκαγιά

 • Η πρώτη μας κίνηση είναι οπωσδήποτε να καλέσουμε (εμείς ή κάποιος άλλος) την Πυροσβεστική. Ακόμα κι αν καταφέρουμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας, είναι καλύτερο να ελέγξει και η Πυροσβεστική -το ότι δεν υπάρχουν φλόγες, δεν σημαίνει ότι όλα είναι εντάξει.
 • Εκκενώνουμε τον χώρο (το σπίτι μας ή το κτίριο). Βεβαιωνόμαστε ότι όλοι είναι έξω και σε ασφαλή χώρο.
 • Πριν χρησιμοποιήσετε τον πυροσβεστήρα σας, είναι σημαντικό να λάβετε μερικές προφυλάξεις. Εντοπίστε την πλησιέστερη έξοδο από τον χώρο και σταθείτε έτσι ώστε η πλάτη σας να είναι προς την έξοδο. Αυτό θα σας διευκολύνει να φύγετε αν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχό σας. Μείνετε σταθερά στο σημείο αυτό για να μην αποπροσανατολιστείτε.
 • Μετακινηθείτε στην κατάλληλη απόσταση από την εστία της φωτιάς, εντός της εμβέλειας του πυροσβεστήρα σας (συνήθως είναι μεταξύ 2,4 έως 3,7 μέτρα). Αν δείτε τις φλόγες να υποχωρούν, μπορείτε να πλησιάσετε περισσότερο, μέχρι να σβήσει τελείως.

 

Το σβήσιμο της φωτιάς

 • Τραβήξτε την περόνη ασφαλείας στη λαβή του πυροσβεστήρα. Πιάστε το δαχτυλίδι και τραβήξτε την περόνη από το πλάι της λαβής.
 • Κρατήστε τον πυροσβεστήρα με τρόπο που το ακροφύσιο να είναι στραμμένο μακριά από εσάς.
 • Στρέψτε τον σωλήνα στη βάση της φωτιάς. Κρατήστε τον κάτω μοχλό λαβής με το ένα χέρι και πιάστε τον εύκαμπτο σωλήνα ή το ακροφύσιο με το άλλο χέρι. Στρέψτε τον σωλήνα απευθείας στη βάση της φωτιάς.
 • Πιέστε τον μοχλό. Πιέστε αργά και σταθερά, για να εκτοξευθεί το περιεχόμενο του πυροσβεστήρα. Για να σταματήσετε, απλώς αφήνετε τον μοχλό.
 • Μπορείτε να πλησιάσετε πιο κοντά στη φωτιά αν δείτε ότι οι φλόγες σβήνουν.
 • Συνεχίστε την πυρόσβεση μέχρι να σβήσει η εστία. Στοχεύστε και σημεία που δείχνουν ότι μπορεί να καίνε ακόμα και χωρίς φλόγες.
 • Ακόμα κι όταν σβήσει η φωτιά, παρακολουθήστε προσεκτικά την εστία για λίγη ώρα, για να βεβαιωθείτε ότι οι φλόγες δεν θα ανάψουν ξανά. Αν δεν είστε βέβαιοι, ξαναχρησιμοποιήστε τον πυροσβεστήρα.
 • Ποτέ μη γυρίζετε την πλάτη σας στη φωτιά. Πρέπει πάντα να είστε σε εγρήγορση για το πού βρίσκεται η εστία της φωτιάς.
 • Αν αντιληφθείτε ότι δεν μπορείτε να σβήσετε τη φωτιά ή ότι έχουν ξεσπάσει κι άλλες εστίες, φύγετε αμέσως από τον χώρο -πολύ περισσότερο αν αδειάσει ο πυροσβεστήρας σας. Φεύγοντας, πάρτε μαζί και τον άδειο πυροσβεστήρα.

Συνθήκες ασφάλειας

 • Πρώτη προτεραιότητά σας πρέπει πάντα να είναι να μην κινδυνεύσει κανείς -γι’ αυτό προηγείται η εκκένωση του χώρου και όχι το σβήσιμο της φωτιάς. Προσπαθήστε να σβήσετε τη φωτιά μόνο αν έχετε έξοδο διαφυγής από τον χώρο και μόνο αν είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον συγκεκριμένο κίνδυνο.
 • Οι πυροσβεστήρες δεν είναι κατασκευασμένοι για μεγάλες εστίες φωτιάς, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε τον μόνο για μικρές, περιορισμένες πυρκαγιές. Προσπαθήστε να πολεμήσετε τη φωτιά μόνο αν οι φλόγες είναι πιο κοντές από εσάς και είναι περιορισμένες σε μικρό χώρο. Φύγετε αμέσως αν οι φλόγες είναι ψηλότερες από εσάς ή αν η φωτιά εξαπλώνεται και μεγαλώνει.
 • Η εισπνοή καπνού μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των αισθήσεών σας – ο κίνδυνος για τη ζωή σας θα είναι ισχυρός. Αν ο χώρος γεμίσει καπνό, λοιπόν, καλύψτε το στόμα σας, χαμηλώστε το σώμα σας προς το έδαφος και φύγετε γρήγορα από τον χώρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή: www.newsbeast.gr

Προτεινόμενα άρθρα