Πως Λειτουργούν οι Ψησταριές με Πέλλετ;


Πως Λειτουργούν οι Ψησταριές με Πέλλετ;

Οι ψησταριές πέλλετ βασίζουν τον σχεδιασμό τους στις σόμπες με πέλλετ. Κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης του 1973, η αυξημένη ζήτηση για προσιτή οικιακή θέρμανση προκάλεσε ώθηση προς εναλλακτικές πηγές θερμότητας, οι οποίες αργότερα θα περιλάμβαναν και ξύλινα συσσωματώματα. Τα σφαιρίδια ξύλου (πέλλετ) εφευρέθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη της δεκαετίας του ’70, είναι μικρές κάψουλες μεγέθους γόμας που κατασκευάζονται από συμπιεσμένα πριονίδια. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Τζέρι Γουίτφιλντ, μηχανικός αεροσκαφών Boeing από την Ουάσιγκτον και ο Joe Traeger, ο οποίος διοικούσε μια οικογενειακή επιχείρηση θέρμανσης στο Όρεγκον, πειραματίζονταν κάθε φορά με σόμπες με καυσόξυλα. Αν και οι σόμπες έμοιαζαν με παραδοσιακές ξύλινες σόμπες, δούλευαν πολύ διαφορετικά. Οι σόμπες με σφαιρίδια χρησιμοποιούσαν ένα κοχλία με κινητήρα για να μεταφέρουν μια συγκεκριμένη ποσότητα σφαιριδίων από το δοχείο αποθήκευσης σε ένα δοχείο καύσης, όπου ένας ανεμιστήρας συνέβαλε στην καύση και φυσούσε τον ζεστό αέρα από τη σόμπα προς τα έξω.

 

Traeger Grills

 

Ο Joe Traeger ανέπτυξε το grill pellet Traeger το 1985 και το κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1986. Οι πρώτες ψησταριές Traeger, καθώς και πολλές από τις σχάρες για σφαιρίδια που εισήχθησαν για πρώτη φορά μετά την λήξη της ευρεσιτεχνίας Traeger, χρησιμοποίησαν έναν ελεγκτή τριών θέσεων, ο οποίος ονομάζεται ελεγκτής LMH, για χαμηλή, μεσαία και υψηλή θερμότητα. Κάθε ρύθμιση προσεγγίζει ένα εύρος θερμοκρασίας και οι θερμοκρασίες αυτές επιτεύχθηκαν με σταθερό, προκαθορισμένο κύκλο λειτουργίας. Επιπλέον, επειδή οι κύκλοι λειτουργίας είναι σταθεροί, δεν λαμβάνουν υπόψη τις καιρικές συνθήκες ή την ποσότητα φαγητού που μαγειρεύεται, και οι δύο επηρεάζουν τη θερμοκρασία.

Ως αποτέλεσμα του διπλώματος ευρεσιτεχνίας του, η Traeger ήταν ο μόνος κατασκευαστής ψησταριών πέλλετ για είκοσι χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η εταιρεία παρέμεινε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που διανέμει τις ψησταριές σε ένα περιορισμένο δίκτυο καταστημάτων. Αφού έληξε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Traeger το 2006, η εταιρεία αντιμετώπισε ανταγωνισμό από άλλους κατασκευαστές χρησιμοποιώντας τις ίδιες αρχές σχεδιασμού.

 

Λειτουργία – Πέλλετ Ξύλου

 

Αν και οι σόμπες πέλλετ και οι ψησταριές πέλλετ λειτουργούν με  ξύλινα σφαιρίδια, υπάρχουν διαφορές στα σφαιρίδια που καίγονται. Εκτός από το σκληρό ξύλο, τα σφαιρίδια που χρησιμοποιούνται για την θέρμανση του σπιτιού συχνά περιέχουν μαλακό ξύλο και θραύσματα βιομάζας (όπως το φλοιό), τα οποία και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν κακή γεύση και να είναι επιβλαβή αν καταποθούν. Οι ψησταριές πέλλετ, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούν σφαιρίδια κατάλληλα για τρόφιμα που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από σκληρό ξύλο και δεν περιέχουν πρόσθετα, αν και ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν σογιέλαιο ή φυτικό έλαιο ως λιπαντικό κατά τη διάρκεια της παραγωγής.

Λόγω του μικρού τους μεγέθους και σύνθεσης, τα υψηλής ποιότητας πέλλετ για φαγητό καίγονται καθαρά, παράγοντας μια ελαφρώς καπνιστή γεύση. Οι ποικιλίες σφαιριδίων ξύλου περιλαμβάνουν βελανιδιά, σφένδαμο, μηλιά, αγριοκαρυδιά, μιμόζα, κερασιά και πεκάν.

 

πέλλετ της Traeger

 

Αυτή η μέθοδος μαγειρέματος, που είναι γνωστή ως έμμεση, χρησιμοποιείται επίσης από παραδοσιακά καπνιστήρια ξύλου και ξυλοκάρβουνου. Αυτή η ομοιότητα και το γεγονός ότι τα ξύλινα συσσωματώματα παράγουν καπνό που προσφέρει γεύση στα τρόφιμα, οδήγησε πολλούς πρώην υιοθετητές να στραφούν στις ψησταριές πέλλετ ως μια εύκολη στη χρήση εναλλακτική λύση από τα παραδοσιακά καπνιστήρια.

Ορισμένοι κατασκευαστές ψησταριών πέλλετ διαθέτουν ενσωματωμένα στοιχεία ελέγχου Wi-Fi που επιτρέπουν την απομακρυσμένη παρακολούθηση της σχάρας. Η τεχνολογία grill pellet ενσωματώνεται σταδιακά και σε άλλες συσκευές μαγειρέματος, όπως οι παραδοσιακοί ξυλόφουρνοι και οι φούρνοι πίτσας.

 

Η Traeger εξακολουθεί να ηγείται της βιομηχανίας όντας Νο #1 σε πωλήσεις, τελειοποιώντας με την πάροδο του χρόνου την τέχνη της μαγειρικής με ξύλα. Ως ηγέτης στη βιομηχανία η Traeger αναπτύσσει νέες καινοτομίες όπως το WiFIRE®, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στη σχάρα τους εν κινήσει από το smartphone τους και την τεχνολογία Smoke Science εξασφαλίζοντας την καλύτερη καπνιστή γεύση.

 

 

 

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΙΑ ΨΗΣΤΑΡΙΑ TRAEGER

 

Η εύκολη λειτουργία της ψησταριάς και ο απλός έλεγχος σας επιτρέπουν να εστιάσετε σε αυτό που έχει σημασία: το φαγητό, την οικογένεια και τους φίλους.

Οι ψησταριές πέλλετ χρησιμοποιούν ένα κοχλία που μετακινεί τα σφαιρίδια σκληρού ξύλου από την χοάνη στο δοχείο καύσης κάτω από τη σχάρα. Όσο υψηλότερη είναι η καθορισμένη θερμοκρασία, τόσο περισσότερα πέλλετ διανέμονται στον κοχλία. Στη συνέχεια, το σύστημα ανάφλεξης ανάβει τα πέλλετ και ένας ανεμιστήρας διατηρεί τη φωτιά δημιουργώντας θερμότητα για να μαγειρέψετε ομοιόμορφα το φαγητό σας στη σχάρα. Ένας δίσκος ειδικά σχεδιασμένος βρίσκεται πάνω από το δοχείο καύσης, προστατεύοντας το φαγητό σας από τις αναφλέξεις που δημιουργούνται από τα λίπη που στάζουν.

 

Πως Λειτουργούν οι Ψησταριές με Πέλλετ;

 

Τα ψηφιακά ηλεκτρονικά συστήματα καθιστούν τη ρύθμιση της ψησταριάς σας τόσο εύκολη όσο η ρύθμιση του φούρνου σας, το μόνο που χρειάζεται είναι η στροφή ενός επιλογέα. Οι ψησταριές Traeger χρησιμοποιούν το Advanced Grilling Logic® για να διασφαλίσετε ότι έχετε σταθερές θερμοκρασίες σε όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος και ορισμένα μοντέλα διαθέτουν ακόμη και τεχνολογία Smoke Science. Αυτό αυξάνει την παραγωγή καπνού μέσα στη σχάρα όταν χρησιμοποιείτε τη λειτουργία Super Smoke και εξασφαλίζει ότι η ψησταριά σας χρησιμοποιεί μόνο την υψηλότερη ποιότητα καπνού, λεπτό μπλε καπνό για κορυφαία γεύση.

 

Έλεγχος θερμοκρασίας

 

Οι θερμοκρασίες της ψησταριάς πέλλετ καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα καυσίμου που καταναλώνεται από τη ρύθμιση της φωτιάς και της ροής του αέρα. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες ψησταριές, οι ψησταριές σφαιριδίων χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένη παροχή καυσίμου και αέρα και μπορούν να διατηρούν μια επιλεγμένη από το χρήστη θερμοκρασία. Αν και αυτό μειώνει το φόρτο εργασίας των χρηστών, η διαδικασία που καθιστά δυνατή είναι πιο πολύπλοκη από τις παραδοσιακές ψησταριές.

Κατ ‘αρχάς, προγραμματίζεται η επιθυμητή θερμοκρασία στον ηλεκτρονικό πίνακα ελέγχου. Ένας κινητήριος τροφοδότης τροφοδοτεί τότε μια μικρή ποσότητα σφαιριδίων από τη χοάνη στο δοχείο καύσης. Οι ράβδοι ανάφλεξης ανάβουν τα σφαιρίδια και προετοιμάζουν τη φωτιά, ανεβάζοντας την σχάρα σε αρχική θερμοκρασία εκκίνησης από 60 ° C έως 82 ° C, ανάλογα με τον κατασκευαστή. Μόλις η φωτιά είναι έτοιμη, η επιθυμητή θερμοκρασία επιτυγχάνεται μέσω ενός επαναλαμβανόμενου κύκλου λειτουργίας, ο οποίος αντιπροσωπεύει ένα χρονικό διάστημα όταν ο τρυπάνι είναι ενεργός και αδρανής. Ένας μόνο κύκλος λειτουργίας ξεκινά όταν ο κοχλίας ανάψει και αρχίσει να τροφοδοτεί τα σφαιρίδια και στη συνέχεια συνεχίζει την περίοδο που το κλείνει και παραμένει σε αδράνεια. Ο κύκλος λειτουργίας τελειώνει όταν ενεργοποιείται ξανά ο κοχλίας. Για παράδειγμα, μια σχάρα σφαιριδίων που έχει ρυθμιστεί σε 121 ° C μπορεί να έχει περίοδο τροφοδοσίας 10 δευτερόλεπτα ακολουθούμενη από περίοδο αποκοπής 50 δευτερολέπτων. Κάθε ρύθμιση θερμοκρασίας έχει διαφορετικό κύκλο λειτουργίας. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τη ρύθμιση θερμοκρασίας, το τμήμα τροφοδοσίας του κύκλου λειτουργίας παραμένει σταθερό. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες έχουν μεγαλύτερες περιόδους αποκοπής, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν μικρότερη διάρκεια.

 

Ψηφιακός ελεγκτής πολλών θέσεων

 

Αντί να χρησιμοποιείτε ελεγκτές πολλαπλών θέσεων, ορισμένες μάρκες έχουν μετατραπεί σε πλήρως ψηφιακούς πίνακες ελέγχου, οι οποίοι, εκτός από μια οθόνη LED, χρησιμοποιούν μια επαφή με ένα πάτημα παρόμοια με ένα φούρνο κουζίνας. Οι ψηφιακοί ελεγκτές χρησιμοποιούν απλούς μικροεπεξεργαστές που λειτουργούν σε συνδυασμό με τους αισθητήρες για να δημιουργήσουν ένα βρόχο ανατροφοδότησης, επιτρέποντας στη σχάρα σφαιριδίων να κάνει μικρές ρυθμίσεις για να τροφοδοτήσει τη δραστηριότητα. Ο αισθητήρας μετρά τη θερμοκρασία της σχάρας και αποστέλλει τις πληροφορίες στον ελεγκτή, ο οποίος εκκινεί ή σταματάει τον κοχλία όταν η σχάρα υπερβεί ή πέσει κάτω από ένα προκαθορισμένο όριο θερμοκρασίας.

Εκτός από την παροχή περισσότερων επιλογών θερμοκρασίας, οι ψηφιακοί ελεγκτές ανέπτυξαν περισσότερους εκλεπτυσμένους κύκλους λειτουργίας του κοχλία. Η συντομότερη περίοδος τροφοδοσίας επιτρέπει στην σχάρα σφαιριδίων να επιτυγχάνει και να διατηρεί ένα ευρύτερο φάσμα θερμοκρασιών. Διατηρεί επίσης μεγάλες ποσότητες σφαιριδίων από το χωνευτό επάνω στο δοχείο καύσης, βοηθώντας στην αποφυγή ξαφνικών, ανεπιθύμητων μεταβολών της θερμοκρασίας.

 

 

 

ΠΩΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ ME ΞΥΛΑ;

Έξι διαφορετικοί τρόποι μαγειρέματος

 

Οι ψησταριές πέλλετ είναι ο ευκολότερος τρόπος για να επιτύχετε την καταπληκτική γεύση με ξύλα χωρίς κόπο. Οι ψησταριές Traeger προσφέρουν ευελιξία, 6 τρόπους μαγειρέματος σε 1 ψησταριά, που σας επιτρέπει να ψήνετε στη σχάρα, να καπνίζετε, να φουρνίζετε, να μαγειρεύετε σε κατσαρόλα, να ψήνετε τις πίτσες και το ψωμί σας και να κάνετε μπάρμπεκιου όλα με την ίδια ψησταριά και τη μοναδική γεύση από φυσικό ξύλο. Μπορείτε να καπνίσετε ribs σε χαμηλή θερμοκρασία για πολλές ώρες ή  να ψήσετε μια σπιτική πίτσα σε δυνατά φωτιά και γρήγορα. Οι ψησταριές πέλλετ έχουν ακριβή στοιχεία ελέγχου της θερμοκρασίας που καθιστούν εξαιρετικά εύκολη τη χρήση τους. Σας προσφέρουν μοναδική συνέπεια κάθε φορά, κάτι που σας κάνει να ασχολείστε μόνο με το φαγητό. Απλώς ρυθμίστε τη ψησταριά και ξεχάστε την και αφήστε το Traeger σας να κάνει τα υπόλοιπα.

 

  

 

Καπνιστή γεύση από καθαρό ξύλο

 

Χρησιμοποιούν καύσιμο πέλλετ από σκληρό ξύλο δίνοντας στο φαγητό σας πραγματική καπνιστή γεύση. Όταν χρησιμοποιείτε τα πέλλετ της Traeger μπορείτε να είστε ήρεμοι γνωρίζοντας ότι το μαγείρεμα με 100% φυσικό σκληρό ξύλο θα έχει την πιο αγνή και έντονη γεύση. Το μαγείρεμα με ξύλο σημαίνει επίσης ότι έχετε τη δυνατότητα επιλογής από μια ποικιλία γεύσεων από πέλλετ που παράγεται από σκληρό ξύλο που συμπληρώνουν τα διαφορετικά τρόφιμα που μαγειρεύετε. Τα φρούτα όπως το ξύλο κερασιού ή μήλου σας επιτρέπουν να επιτύχετε μια πιο γλυκιά γεύση και τα πιο τολμηρά ξύλα όπως το hickory και το mesquite δίνουν μια ισχυρότερη, πικάντικη καπνιστή γεύση.

 

Πως Λειτουργούν οι Ψησταριές με Πέλλετ;

 

 

 

Πηγή:ilovebbq.gr

Προτεινόμενα άρθρα