Ψησταριά υγραερίου-Βασικοί Κανόνες ψησίματος που θα πρέπει να γνωρίζετε.

Ψησταριά υγραερίου-Βασικοί Κανόνες ψησίματος που θα πρέπει να γνωρίζετε.

Ο Τέλειος τρόπος να μοιραστείτε το φαγητό και τη διασκέδαση με την οικογένεια και τους φίλους σας είναι να διοργανώσετε ένα τέλειο μπάρμπεκιου. Φυσικά, θέλουμε το φαγητό που θα βγει από την ψησταριά μας να είναι το καλύτερο που έχει δοκιμάσει ποτέ κανείς.  Δεν χρειάζεται όμως  να είστε επαγγελματίας  για να το πετύχετε αυτό. Σχεδόν όλοι οι πιστοί λάτρεις του BBQ παραδέχονται ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία από το ψήσιμο σε ψησταριά υγραερίου. Αν και εσείς είστε κάτοχος αυτού του είδους… οι παρακάτω κανόνες ψησίματος που θα πρέπει να γνωρίζετε, σίγουρα σας ενδιαφέρουν!!

 

Κανόνας 1. Ξεκινήστε Σωστά & Καθαρά -Κρατήστε την ψησταριά σας καθαρή:

Είναι απαραίτητο να διατηρείτε την ψησταριά σας καθαρή, ώστε να μην δημιουργούνται αναφλέξεις και να μην παίρνει μυρωδιά το φαγητό σας από τα καμένα λίπη. Και όταν λέμε να την καθαρίζετε, δεν εννοούμε τα 10-15 λεπτά που διαρκεί η πυρόλυση και που τα περισσότερα λίπη καίγονται σε αυτές τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σας συνιστούμε, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να αφαιρείτε την σχάρα και τα προστατευτικά των καυστήρων και να καθαρίζετε καλά την ψησταριά σας. Θα δείτε πραγματική διαφορά στο ψήσιμο!!

Κανόνας 2. Περιορίστε τις αναφλέξεις:

Αφήστε ένα μέρος της σχάρας σας κενό ώστε να μπορείτε να μετακινήσετε τα ψητά σας εκεί αν δημιουργηθούν αναφλέξεις. Αν οι αναφλέξεις βγουν εκτός ελέγχου, αφαιρέστε τα φαγητά από την ψησταριά, κλείστε τους καυστήρες και την φιάλη υγραερίου, αφήστε το καπάκι ανοιχτό και περιμένετε να σβήσει η φωτιά.

Κανόνας 3. Ζέστη και ζάχαρη:

Αν ψήνεται τρόφιμα μαριναρισμένα ή με σάλτσες που περιέχουν ζάχαρη, καλό θα ήταν να διατηρήσετε την θερμοκρασία κάτω από 130 βαθμούς. Η ζάχαρη καίγεται σε αυτή τη θερμοκρασία και θα δημιουργήσει άσχημη γεύση στα φαγητά σας.

Κανόνας 4. Εφεδρική φιάλη υγραερίου:

Έχετε ξεμείνει ποτέ από υγραέριο ενώ ψήνατε στη σχάρα?  Αν έχετε τη συνήθεια να περιμένετε πρώτα να ξεμείνετε από υγραέριο για να το ξαναγεμίσετε, τότε σίγουρα θα σας συμβεί κάποια φορά. Αν διαθέτετε μια εφεδρική φιάλη υγραερίου, θα χρειαστούν μόνο μερικά λεπτά για να το συνδέσετε και να συνεχίσετε το ψήσιμο!! Επειδή με πεινασμένα στομάχια δεν είναι να παίζει κανείς, κρατήστε επιπλέον καύσιμα στην άκρη και δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσετε ξανά!

Kανόνας 5. Χρησιμοποιήστε τη σωστή θερμοκρασία:

Επειδή η ψησταριά σας πιάνει πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δεν σημαίνει ότι πρέπει όλα τα φαγητά σας να τα μαγειρεύετε εκεί. Λεπτά κομμάτια κρέατος όπως αρνί, βοδινό, χοιρινό, μπιφτέκια πρέπει να ψήνονται γρήγορα και άμεσα σε υψηλή θερμοκρασία. Από την άλλη, τα πιο ευαίσθητα φαγητά όπως το ψάρι, τα λαχανικά και το κοτόπουλο θα πρέπει να ψήνονται σε μεσαία θερμοκρασία. Τα μεγάλα κομμάτια κρέατος και το ολόκληρο κοτόπουλο θα πρέπει να ψήνονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες με έμμεσο τρόπο. Σε αυτό θα σας βοηθήσει ένα θερμόμετρο, το οποίο θα μετράει τη θερμοκρασία του ψητού αλλά και του εσωτερικού της ψησταριάς.

Kανόνας 6. Προθέρμανση ψησταριάς:

Επειδή είναι ψησταριά υγραερίου δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αφήνετε την ψησταριά σας μερικά λεπτά να προθερμαθεί πριν να ξεκινήσετε το ψήσιμο. Αυτό θα βοηθήσει να ζεσταθεί καλύτερα η σχάρα, να πετύχετε τις πολυπόθητες γραμμές στα ψητά σας και να μην κολλήσουν τα φαγητά.

Κανόνας 7. Καθαρίστε τη σχάρα μετά από κάθε ψήσιμο:

Ξέρουμε ότι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε μετά από μια επιτυχημένη βραδινή γευσιγνωσία είναι να καθαρίσετε τη σχάρα – αλλά είναι σημαντικό. Αυτό όχι μόνο δεν θα εμποδίσει τα μαυρισμένα κομμάτια κοτόπουλο από την χθεσινή νύχτα να προσκολληθούν στο μπιφτέκι της επόμενης ημέρας, αλλά εμποδίζει και το να σκληρύνουν τα τρόφιμα στη σχάρα. Γι’ αυτό μετά από κάθε ψήσιμο και όσο η ψησταριά είναι ακόμα ζεστή, συνιστούμε να τρίβετε τη σχάρα με μια βούρτσα.

Κανόνας 8. Γυρίστε το φαγητό:

Η περιστροφή του φαγητού είναι απαραίτητη για να πετύχετε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα στο ψητό σας. Ωστόσο, η πολύ συχνή περιστροφή οδηγεί σε σκληρό, ξερό φαγητό. Το ιδανικό θα ήταν να περιστρέψετε τα ψητά σας μόνο μια φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Γι’ αυτό να είστε εξοικειωμένοι με τους χρόνους που απαιτούνται για το κάθε φαγητό.

Κανόνας 9. Ελέγξτε για διαρροή υγραερίου:

Ανακατέψτε σαπούνι με νερό και τρίψτε το πάνω στο σωλήνα και στις συνδέσεις υγραερίου. Στη συνέχεια ανοίξτε το υγραέριο με το καπάκι της ψησταριάς ανοιχτό. Εάν το σαπούνι σχηματίζει πάνω στο σωλήνα ή στις συνδέσεις μεγάλες φυσαλίδες, αυτό είναι ένα σημάδι ότι πιθανόν έχετε κάποια διαρροή.

Συνοπτικά:
– Ανοίξτε το καπάκι και ενεργοποιήστε την μπουκάλα υγραερίου.
– Ανοίξτε τη σχάρα με το κουμπί εκκίνησης.
– Προθερμάνετε την ψησταριά για περίπου 10 λεπτά.
– Καθαρίστε με μια βούρτσα την επιφάνεια της σχάρας.
– Τοποθετήστε το φαγητό στη σχάρα και περιστρέψτε όταν είναι απαραίτητο.
– Αφήστε την ψησταριά να κάψει πριν την απενεργοποιήσετε.
– Καθαρίστε με μια βούρτσα την επιφάνεια της σχάρας από τα υπολείμματα του φαγητού.
– Κλείστε την ψησταριά και τη φιάλη υγραερίου.
– Αφήστε τη σχάρα να κρυώσει εντελώς και τοποθετήστε το κάλυμμα.

 Καπάκι κλειστό ή ανοιχτό?

Οι περισσότερες ψησταριές υγραερίου λειτουργούν καλύτερα με το καπάκι κλειστό. Μόνο έτσι μπορούν να παράγουν έντονη θερμότητα που απαιτείται σε ψήσιμο με υψηλές θερμοκρασίες ή την σταθερή θερμοκρασία που χρειάζεται για το έμμεσο ψήσιμο.

2 Τρόποι ψησίματος:

 • Άμεσο:

Αυτός ο τρόπος  είναι απλός. Περιλαμβάνει το ψήσιμο του φαγητού στις σχάρες ακριβώς επάνω από την φλόγα. Συνιστούμε άμεσο ψήσιμο για τα περισσότερα είδη φαγητού που σερβίρονται μόνα τους, όπως μπριζόλες, παϊδάκια, ψάρι, μπιφτέκια, κεμπάπ και λαχανικά, η οποιαδήποτε από τα γρήγορα φαγητά.

 1. Βάλτε το δοχείο κάτω από την σχάρα, επάνω από τον καυστήρα που θα σβήσετε.
 2. Απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα από τις σχάρες με βούρτσα χαλκού
 3. Ψεκάστε τις η αλείψετε τις με ένα πινέλο, με λάδι για να αποφευχθούν κολλήματα κατά το ψήσιμο.
 4. Χαμηλώστε την θερμοκρασία στο επιθυμητό επίπεδο.
 5. Τοποθετήστε αυτό που θέλετε να ψήσετε στην σχάρα.
 • Έμμεσο:

Αυτός ο τρόπος σας επιτρέπει να ψήνετε σωστά, φαγητά που χρειάζονται περισσότερο χρόνο και πιο σταθερή θερμοκρασία, όπως μεγάλα κομμάτια κρέατος, ολόκληρο κοτόπουλο, πίτες, ψωμί ή φαγητά που γίνονται στον φούρνο. Για να ψήσετε με έμμεσο τρόπο, εάν έχετε αρκετό χώρο απλά ενεργοποιήστε τους ακριανούς καυστήρες και τοποθετήστε το φαγητό στην μέση, εάν δεν έχετε χώρο τοποθετήστε το φαγητό στη μια πλευρά και ανάψτε τον καυστήρα στην άλλη. Για τις στρογγυλές ψησταριές υγραερίου, απλά περιστρέψτε την χοάνη με το μεγάλο άνοιγμα προς τα επάνω.

 1. Βάλτε το δοχείο επάνω από τον καυστήρα, κάτω από την σχάρα, στο πλάι του καυστήρα που θα σβήσετε.
 2. Προθερμάνετε στο HIGH και μετά σβήστε τον καυστήρα.
 3. Βουρτσίστε η αλείψετε την σχάρα με μαγειρικό λάδι.
 4. Ξεροψήστε το κρέας από όλες του τις πλευρές χρησιμοποιώντας την πλευρά που ο καυστήρας είναι αναμμένος και μετά μεταφέρετέ το στην πλευρά του σβηστού καυστήρα.
 5. Ρυθμίστε την θερμοκρασία στο επιθυμητό επίπεδο. Γενικά συνιστούμε ρύθμιση στο MEDIUM σε αυτήν την μέθοδο.
 6. Ο τρόπος αυτός είναι θαυμάσιος όχι μόνον για ψητά, αλλά και για πιο χοντρές μπριζόλες, παϊδάκια, και μπούτια κοτόπουλου.

 

Προτεινόμενα άρθρα