Καθαρισμός ψησταριάς Υγραερίου

Καθαρισμός ψησταριάς Υγραερίου

Για να  διατηρήσετε την ψησταριά σας σε καλή κατάσταση , θα πρέπει ιδανικά  να καθαρίζετε τη ψησταριά σας μετά από κάθε χρήση και να γίνεται  οπωσδήποτε ένα καλό καθάρισμα ανά λίγους μήνες , ειδικά αν την χρησιμοποιείτε συχνά.

Προγραμματίστε ένα σχολαστικό καθαρισμό της ψησταριάς σας.

Ακολουθήστε αυτά τα βασικά βήματα για τον καλύτερο τρόπο καθαρισμού μιας ψησταριάς υγραερίου.

Μετά από κάθε χρήση της Ψησταριάς.

 1.Καθαρίστε τις σχάρες  με μια βούρτσα από σκληρό σύρμα μακράς διάρκειας, ή χρησιμοποιήστε διάφορα κιτ καθαρισμού για σχάρες.

 2.Χρησιμοποιήστε ένα πανί ή χαρτί με λίγο μαγειρικό λάδι και περάστε τις καθαρές σχάρες. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης σκουριάς.

3.Καθαρίστε το εσωτερικό του καπακιού ψησίματος χρησιμοποιώντας ένα καθαριστικό για κάδους και μια βούρτσα.

4.Αφαιρέστε τους διάχυτες θερμότητας που βρίσκονται πάνω από τους καυστήρες και πλύνετε τους με σαπούνι και νερό.  Στεγνώστε τους με πανί.

 

Πριν και μετά από κάθε περίοδο ψησίματος.

Πυρόλυση

Πρώτο βήμα είναι η πυρόλυση, το οποίο είναι το πιο σημαντικό βήμα του καθαρισμού.

Προθερμάνετε τη ψησταριά υγραερίου με κλειστό το καπάκι για 15 λεπτά σε υψηλή φωτιά και μετά  απενεργοποιήστε την.

Μετά την πυρόλυση, τα υπολείμματα που είχαν συσσωρευτεί πεισματικά έχουν αποκολληθεί από το εσωτερικό της ψησταριάς. Τώρα πρέπει να προχωρήσετε στον επιμέρους καθαρισμού της σχάρας και της χοάνης με την ειδική βούρτσα καθαρισμού, ώστε τα υπολείμματα να πέσουν στο δοχείο του λιποσυλλέκτη. Αυτή η ενέργεια απαιτεί χρόνο και σχολαστικότητα όμως είναι σημαντική και προσφέρει ουσιαστική φροντίδα στην ψησταριά σας.

 

Δώστε λάμψη – με το σωστό καθαριστικό ψησταριάς υγραερίου

Τα μικρά σωματίδια που έχουν παραμείνει στην σχάρα σας και ειδικά στην χοάνη, μπορούν εύκολα να καθαριστούν με ένα καθαριστικό ψησταριάς και ένα πανί. Είναι πολύ σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε σκληρά καθαριστικά ή λειαντικά  που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα υλικά της συσκευής σας. Ιδανικά ψεκάστε την σχάρα σας με ένα κατάλληλο καθαριστικό για ψησταριές υγραερίου, αφήστε το να ενεργήσει για περίπου 10 λεπτά και στην συνέχεια σκουπίστε την σχάρα και το εσωτερικό της με μαλακό πανί.

Μια μικρή τελική πυρόλυση καίει τα τελευταία υπολείμματα καθαριστικού και ολοκληρώνει τον βασικό καθαρισμό της ψησταριάς.

 

Αφαιρέστε και καθαρίστε το δοχείο συλλογής λίπους

Αδειάστε το δοχείο συλλογής λίπους και  αφαιρέστε τα υπολείμματα με την βοήθεια της βούρτσας και σπάτουλας. Κάντε πιο εύκολο τον επόμενο καθαρισμό του δοχείου συλλογής τοποθετώντας μέσα το ειδικό μείγμα Grill Powder που έχει την  ιδιότητα να απορροφά το λίπος και να απορρίπτεται με μεγάλη ευκολία χωρίς να αφήνει υπολείμματα. Επιπλέον το Grill Powder είναι ένα 100 % οικολογικό και φιλικό προς το περιβάλλον αντιβακτηριδιακό.

Είναι λογικό να προγραμματίσετε αυτό το βήμα μόνο μετά την πυρόλυση, το βούρτσισμα και τον καθαρισμό με το καθαριστικό, καθώς τα σωματίδια βρωμιάς και τα υπολείμματα του καθαριστικού εξακολουθούν να στάζουν στο δοχείο συλλογής.

Καθαρισμός και σωστή συντήρηση του καυστήρα.

Ο καθαρισμός των καυστήρων  θα παρατείνει τη ζωή της ψησταριάς σας και θα αναδείξει την ποιότητα ψησίματος της.  Ο καθαρισμός  θα βοηθήσει στην σταθερότητα της φλόγας, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχει βέλτιστη θερμότητα. Ξέρουμε ότι δεν είναι η αγαπημένη δουλειά κανενός, αλλά με αυτά τα βήματα, η ψησταριά θα είναι έτοιμη την επόμενη φορά σε ελάχιστο χρόνο.

Πριν ξεκινήσετε, φροντίστε να απενεργοποιήσετε τις βαλβίδες αερίου και φιαλών. Αποσυνδέστε τη φιάλη υγραερίου. Δεν θα πρέπει ποτέ να ρέει υγραέριο κατά τον καθαρισμό.

Ελέγξτε το εγχειρίδιο του BBQ σας για συμβουλές σχετικά με τον τρόπο καθαρισμού των καυστήρων. Καθαρίστε τους καυστήρες μόνο όταν είναι απενεργοποιημένοι.

Χρησιμοποιήστε μια βέργα καθαρισμού καυστήρα ή μια βούρτσα μικρής διαμέτρου για να καθαρίσετε τα κατάλοιπα μέσα στο σωλήνα. Όταν οι οπές είναι φραγμένες, το υγραέριο δεν έχει σωστή ροή με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να μαγειρέψετε σωστά.

Καθαρίστε το εξωτερικό μέρος του καυστήρα για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα τροφίμων και τη βρωμιά.

Σωστή φύλαξη ψησταριάς υγραερίου.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε την ψησταριά σας κάπου έξω με την φιάλη της.  Εάν την αποθηκεύσετε μέσα, αποσυνδέστε την φιάλη και φυλάξτε την για λόγους ασφαλείας σε εξωτερικό χώρο. Η φιάλη υγραερίου δεν θα πρέπει να  εκτίθεται άμεσα σε ηλιακό φως.  Ένα ανοιχτό γκαράζ, το υπόστεγο αυτοκινήτου ή ο κήπος σας είναι ένα ιδανικό σημείο φύλαξης.

Διατηρήστε τη ψησταριά υγραερίου σας προστατευμένη με ένα κάλυμμα.

 

Ελπίζουμε τα παραπάνω βήματα να σας βοηθήσουν, ώστε να γίνει καλύτερο, αποδοτικότερο και πιο γρήγορο το καθάρισμα της ψησταριάς σας με τη βοήθεια των αξεσουάρ Καθαρισμού BBQ που διαθέτει η Zgas!

 

 

Προτεινόμενα άρθρα