Ψήσιμο στα κάρβουνα – Συμβουλές/TIPS και συχνά λάθη.

Ψήσιμο στα κάρβουνα – Συμβουλές/TIPS και συχνά λάθη.

Το Μπάρμπεκιου-BBQ στα κάρβουνα είναι ο πιο συνηθισμένος και ίσως ο πιο παραδοσιακός τρόπος για να απολαύσουμε ένα καλοψημένο γεύμα. Οι υπέρμαχοι αυτού του τρόπου ψησίματος είναι κάθετοι στην επιλογή τους, με επιχείρημα την ιδιαίτερη γεύση που αφήνουν τα κάρβουνα! Δε μπορεί να τους αδικήσει κανείς άλλωστε , γούστα είναι αυτά..

Αν ψάχνετε να αγοράσετε ή να αλλάξετε την ψησταριά σας, μπορείτε να δείτε τον πλήρη κατάλογο μας με τις ψησταριές κάρβουνου.

Μιας και επιλέξατε ψησταριά κάρβουνου, εμείς δεν έχουμε παρά να σας δώσουμε τις χρησιμότερες συμβουλές και να σας επισημάνουμε τα συχνότερα λάθη!

 • Προμηθευτείτε κάρβουνα προσεκτικά, χωρίς χημικά, για να έχετε νοστιμότερο και κυρίως υγιεινό φαγητό.
 • Χρησιμοποιείστε μικρά ξυλαράκια στη βάση της φωτιάς που θα δώσετε με προσανάμματα και τοποθετήστε πάνω τους τα κάρβουνα. Αυτά συγκρατούν τη φλόγα και την απλώνουν στην επιφάνεια που υπάρχουν κάρβουνα. Εμείς προτείνουμε ένα δοχείο εκκίνησης για κάρβουνα, για μεγαλύτερη ευκολία.
 • Μια ερώτηση που δημιουργείται μετά το άναμμα είναι “Και τώρα; Πότε είναι έτοιμα;”. Αφού σβήσει η φωτιά, παρατηρήστε τα κάρβουνα και όταν αυτά γίνουν λευκά/γκρι σχεδόν σε ολόκληρη την επιφάνεια τους, τότε είναι έτοιμα.
  Προσοχή! : Αν δεν έχει σβήσει η φωτιά τελείως και αυτή αναζωπυρωθεί , θα κάψετε ό,τι θέλετε να ψήσετε.
 • Σε περίπτωση αναζωπύρωσης σβήστε τη φωτιά με ξύδι αντί για νερό, δίνει άρωμα.
 • Επιλέξτε ψησταριές κάρβουνου με καπάκι, περιορίζεται το οξυγόνο και η θερμοκρασία παραμένει σταθερή.
 • Διαπιστώστε τη θερμοκρασία βάζοντας το χέρι σας πάνω από την επιφάνεια ψησίματος.
  Αν αντέξετε 3-4 δευτερόλεπτα η ένταση είναι καλή, στα 5-6 μέτρια και 7-8+ είναι χαμηλή. Μπορείτε να το ρυθμίσετε αυξομειώνοντας την απόσταση της σχάρας από τα κάρβουνα.
 • Μπορείτε να ελαττώσετε τη θερμοκρασία ρίχνοντας στάχτη πάνω στα κάρβουνα και για το αντίθετο μπορείτε να τα ανακατέψετε!
 • Χρησιμοποιήστε μία αντικολλητική μεμβράνη ψησίματος. Διαφορετικά κάψτε τη σχάρα στη φωτιά περίπου για 5 λεπτά πριν βάλετε τρόφιμα πάνω της και περάστε την με ελαιόλαδο.
  Προσοχή! : Αν δε κάψετε τη σχάρα τα κρέατα ενδέχεται να κολλήσουν.
 • Αφού τελειώσετε το ψήσιμο υπολογίστε ότι τα κάρβουνα διατηρούν θερμοκρασία για αρκετές ακόμα ώρες.
  Προσοχή! : Μη τα πετάξετε σε κάδο απορριμμάτων αν δε περάσει τουλάχιστον μία ημέρα.

Για να κάνετε την εμπειρία σας καλύτερη, εμείς προτείνουμε τα παρακάτω :

Για περισσότερα αξεσουάρ πατήστε ΕΔΩ και χρησιμοποιώντας τα φίλτρα βρείτε αυτό που αναζητάτε μέσα από μία τεράστια συλλογή.

 

 

 

Προτεινόμενα άρθρα